1000-pinnstolar

Den ursprungliga Fanett konstruerades 1949 av Lennart Karlstorp, då förman på Edsbyverken – en stol som faktiskt kom till i en explosion. 1955 fick den kände finländske formgivaren Ilmari Tapiovaara uppdraget att rita om stolen, och det är just den modellen som kom att bli en av de mest tillverkade stolarna som producerats i Sverige. I den nya rationella fabriken tillverkades under en period i mitten på 60-talet 1000 arbetsstolar/dag (bilden ovan). Totalt tillverkades 5 miljoner Fanettstolar.

Pinnstolar började tillverkas 1936 i blygsam skala på Edsbyverken. En smålänning vid namn Viktor Andersson, allmänt kallad Pinnerberg, lärde hälsingar göra pinnstolar av restvirke från skidtillverkningen. Det blev ingen stor produkt och 1949 tänkte man sluta med tillverkningen av pinnstolar.

Det var då som Lennart Karlstorp, förman på pinnstolstillverkningen, fick idén att göra stolen formpressad i ett fanér – vilket gjorde stolen lätt och mer rationell att producera. Första prototypen pressades i fabriken med en gipsform som exploderade (!), vilket tydligen ställde till stor oreda. Men stolen Fanett var ”född”, i ett moln av gipsdamm. Fanett började tillverkas 1950, men den mest kända versionen designades alltså fem år senare av Tapiovaara. Idag återfinns stolen på alla stora auktionssajter och antikaffärer. Det ökande intresset för Fanett gör också att priserna stiger. Vad en Fanett kostar idag är naturligtvis beroende på dess skick, men att priserna ökar år för år, det är i alla fall solklart!

Ilmari Tapiovaara
Ilmari Tapiovaara (1914-1999) var en känd finsk inredningsarkitekt och formgivare. Ilmari Tapiovaara utexaminerades 1937 som inredningsarkitekt och efter examen arbetade han under en period för både Le Corbusier och Mies van der Rohe. Tapiovaara designade flertal av de mest klassiska pinn- och gungstolarna, som blev stående inslag i den finska möbelkulturen.

pinnstolsannons2

Bilden ovan visar en annons på modellen ”Fanett 55”, och nedan syns en bild ifrån NK´s utställning 1959.

pinnstolstest-1959